Naar alle artikelen
Anticonceptie

Welke anticonceptiepil is de juiste voor mij?

Door: Lauren Bouma en Noortje Nagtegaal

01 jul 2023 | 5 minuut leestijd

De anticonceptiepil is het bekendste anticonceptiemiddel. [1] Inmiddels zijn er veel soorten anticonceptiepillen. Hoog tijd dat Ava vertelt wat de anticonceptiepil doet, wat de verschillen zijn tussen deze soorten anticonceptiepillen en hoe je weet welke anticonceptiepil jou past.  

Hoe werkt de anticonceptiepil? 
Er zijn twee soorten anticonceptiepillen, namelijk de combinatiepil en de minipil. De minipil heeft alleen het hormoon progestageen. De combinatiepil heeft twee hormonen, namelijk progestageen en oestrogeen. Het progestageen zorgt dat je niet zwanger kan raken. Er is geen eisprong en het slijm in de baarmoedermond verandert zodat sperma lastig in de baarmoeder komt. Ook stopt het de opbouw van het slijmvlies in de baarmoeder. [2] Het slijmvlies blijft dun zodat het geen voeding geeft aan een bevruchte eicel. Deze kan dan niet uitgroeien.

De minipil slik je elke dag op een vast tijdstip zonder stopweek. Doorbraakbloedingen (spotting) komen voor bij de minipil. Dit is niet gevaarlijk, maar wel bloedirritant! Daarom wordt vaak de combinatiepil voorgeschreven met het hormoon oestrogeen. Oestrogeen zorgt ervoor dat het slijmvlies van je baarmoeder niet te dun wordt. Zo heb je minder last van doorbraakbloedingen. Ook kan je het bloedverlies controleren door te kiezen voor een stopweek. [3] Een stopweek hoeft niet, dus als je geen zin hebt in bloedverlies kan je de combinatiepil doorslikken. Zelfs jaren achter elkaar zonder gevaar.  

Meer informatie hierover vind je hier

Indeling op soort progestageen: generaties
De bekendste manier om de combinatiepillen in te delen is in vier generaties. [4] Hoe hoger de generatie, hoe jonger de pil. Elke generatie bevat verschillende soorten progestagenen. Daarbij zit het verschil in bijwerkingen en risico’s tussen de generaties.

De arts schrijft meestal als eerste een combinatiepil van de tweede generatie voor met het progestageen Levonorgestrel.  Dit is de veiligste combinatiepil om mee te beginnen. [5] De pil heeft zowel gunstige als ongunstige gevolgen voor je gezondheid. We beschreven ze hier. Bedenk dat de kans op bijvoorbeeld trombose en borstkanker heel erg klein is. Als je gezond bent en de combinatiepil uit de tweede generatie niet fijn vindt is het prima om een pil te proberen uit een andere generatie met een ander soort progestageen. 

Verschillende fasen
Ook kan je de combinatiepil indelen in fasen. Dit zegt iets over de hoeveelheid oestrogeen en progestageen per pil. In de eenfasepil hebben alle pillen dezelfde hoeveelheid oestrogeen en progestageen. 

In de meerfasepil verschilt de hoeveelheid oestrogeen en progestageen per pil. Dit betekent dat je de ene dag meer hormonen slikt dan de andere dag. [6] Deze manier lijkt op een ‘’natuurlijke’’ cyclus. Belangrijk is wel dat je bij de meerfasepil altijd de volgorde van de pillen in de strip aan moet houden. Anders is de meerfasenpil niet betrouwbaar. Ook kun je de meerfasepil niet zomaar doorslikken. Als je hem wilt doorslikken, moet je dat doen met de pillen van de laatste kleur.

Indeling op hoeveelheid oestrogeen
Tot slot kan je de combinatiepillen indelen op de hoeveelheid oestrogeen. 

sub-30-pil: bevat minder dan 30 microgram oestrogeen
sub-50-pil: bevat minder dan 50 microgram oestrogeen
50-pil: bevat 50 microgram oestrogeen 

Hoe minder oestrogeen, hoe meer kans op tussentijds bloedverlies. Voor de meeste mensen past een pil met 30 microgram oestrogeen goed.

Welke anticonceptiepil is de juiste voor mij?
Het kan een zoektocht zijn om een anticonceptiepil te vinden die bij jou past.  

De een reageert beter op de minipil en de ander vindt de combinatiepil van de vierde generatie het fijnst. Belangrijk is dat je niet te snel wisselt tussen verschillende anticonceptiepillen, omdat je dan niet goed kan bepalen welke anticonceptiepil bij jou past. Probeer bij het starten van een anticonceptiepil deze minimaal 3 maanden. Vaak verdwijnen na 3 maanden eventuele bijwerkingen of nemen deze af. 

Meer informatie over hormonen en de bijwerkingen van hormonale anticonceptie vind je hier en hier

Voor informatie over het kiezen van anticonceptie die bij jou past kan je hier terecht. 

Bronnen
1. Kerncijfers seksuele gezondheid 2021 van CBS i.s.m. Rutgers/SOA AIDS Nederland en RIVM
2. Farmacotherapeutisch Kompas, anticonceptiva, progestagenen
3. Heineman, M.J. 2007. Obstetrie & Gynaecologie. Elsevier Gezondheidszorg
4.
Farmacotherapeutisch Kompas, anticonceptiva, combinatiepreparaten
5. https://www.thuisarts.nl/nieuws/vragen-over-anticonceptiepil
6. Farmacotherapeutisch Kompas, anticonceptiva, combinatiepreparaten

Steun ons. Wij kunnen niet zonder jouw donatie.

Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over keuzevrijheid en meer begrip voor vrouwen die een zwangerschap afbreken.

Ava informeert
Ava luistert
Ava spreekt

Doe een donatie

Nog geen opmerkingen

Wil jij ook reageren? Lees hier onze gedragscode

Wil je meepraten? Word dan Gratis lid

ben je al lid? log dan in om te reageren

Steun ons. Wij kunnen niet zonder jouw donatie.

Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over keuzevrijheid en meer begrip voor vrouwen die een zwangerschap afbreken.

Ava informeert
Ava luistert
Ava spreekt

Doe een donatie
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen over Ava, abortus en anticonceptie. Al meer dan 900 anderen gingen je voor!

Ava is een initiatief van het Humanistisch Verbond

Ava is een initiatief van