Naar alle artikelen
Anticonceptie

Hormonen en de bijwerkingen van hormonale anticonceptie

Hormonen: ze gieren door je lichaam, je hoort er van alles over – al vanaf het begin van je puberteit – én iedereen heeft er een oordeel over. Termen als oestrogeen en progestageen vliegen je om de oren en de ene term begrijp je beter dan de ander. In deze hormonenreeks vertelt Ava jou alles over hormonen! In het eerste artikel over hormonen bespraken we jouw eigen hormonen en menstruatiecyclus. Vorige week vertelden we je al meer over hormonale anticonceptie en vandaag bespreken we de bijwerkingen van hormonale anticonceptie.

In gesprekken over anticonceptiemiddelen worden er veel ervaringen en verhalen gedeeld, waaronder ook negatieve verhalen. Er is een veelheid aan klachten bekend in de bijsluiters van hormonale anticonceptie. Denk aan hoofdpijn, misselijkheid, stemmingswisselingen et cetera. Tijdens deze gesprekken, of tijdens het lezen van de bijsluiter, is het belangrijk om te onthouden dat een groot deel van de mensen geen of weinig bijwerkingen ervaart. Of dit voor jou het geval is, kun je uiteindelijk alleen maar zelf beoordelen.

Hormonale anticonceptie en depressie
Een kans op depressieve gevoelens wordt genoemd in bijsluiters van hormonale anticonceptie. Het allergrootste deel van de vrouwen* ervaart geen depressieve klachten bij gebruik van hormonale anticonceptie. Toch hoor je wel eens dat iemand het gevoel had zich opgewekter en vrolijker te voelen na het stoppen met de pil. Als je last hebt van neerslachtigheid kan je zelf onderzoeken of het stoppen met hormonale anticonceptie hier invloed op heeft. Vergeet niet in deze tijd andere anticonceptie te gebruiken, in het geval dat je niet zwanger wil worden!

Huidveranderingen, puistjes en acne
Het is mogelijk dat huidklachten samenhangen met de aanmaak van het mannelijke hormoon testosteron. Je eierstokken maken dit hormoon zelf ook aan in een heel kleine hoeveelheid, rond de periode van de eisprong. Doordat er bij de pil, ring en pleister geen eisprong ontstaat is het mogelijk dat je huid verbetert. Daarentegen zou je huid kunnen verslechteren door het gebruik van de prikpil, de minipil, het staafje en het hormoonspiraal, omdat hier alleen progestageen in zitten.

Zin in seks
Of je zin in seks hebt, hangt met heel veel samen. Hoe aantrekkelijk vind je je partner? Weet je partner jou op te winden? Kunnen jullie met elkaar praten over wat jij lekker en leuk vindt? Heb je in het verleden vervelende seksuele ervaringen gehad? Is het voorkomen van een zwangerschap en een soa alleen jouw zaak of voelt je partner zich ook verantwoordelijk?

Periodes dat je minder zin hebt in seks zijn heel normaal. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je hoofd ergens anders naar staat. De kans dat het komt door je hormonen is klein. Bij de meeste mensen verandert zin in seks niet door hormonale anticonceptie. maar bij sommigen wordt zin in seks wel minder of soms juist meer. Geen reden dus om andere of geen anticonceptie te gebruiken! Natuurlijk mag je zelf beslissen om met jouw hormonale anticonceptie te stoppen om te kijken of dit wel invloed heeft op jouw lichaam. Elk lichaam is anders, en jij hebt zelf de regie wat je daarmee doet – dus ook welke anticonceptie jij wanneer en voor hoe lang gebruikt. Denk er wel aan, als je niet zwanger wil worden, om andere anticonceptie te gebruiken.

Hormonale anticonceptie en je gewicht
In de bijsluiter van verschillende soorten hormonale anticonceptie staat gewichtstoename als bijwerking vermeld. In de praktijk geldt dat zeker niet voor alle mensen en alle middelen. Sterker nog, de meeste mensen merken geen verandering in gewicht bij gebruik van de anticonceptiepil met oestrogeen en progestageen. Ditzelfde geldt ook voor de minipil met alleen progestageen. Deze wordt vaak gebruikt tijdens het geven van borstvoeding. Wel kan progestageen je eetlust bevorderen, net zoals sommige mensen in de tweede helft van de cyclus al meer last van eetbuien hebben. Vermoedelijk is dat de oorzaak voor gewichtstoename die soms gezien wordt bij de prikpil. Bij hormonale behandeling van endometriose die vaak bestaat uit progestagenen wordt gewichtstoename door verschillende ervaringsdeskundigen herkend.

In dit artikel hebben we besproken wat de invloed kan zijn van hormonen op je lichaam. Volgende week zullen we dieper ingaan op mogelijke invloed van je hormonen op je gehele gezondheid. We bespreken bijvoorbeeld de relatie tussen hormonale anticonceptie en kanker, trombose en hart- en vaatziekten.

Bronnen en meer informatie:
https://seksualiteit.nl/onderwerpen/hormonen-in-anticonceptie/
https://sense.info/nl/condoom-pil-en-meer/hormonen
https://www.thuisarts.nl/zwangerschap-voorkomen/ik-wil-voorkomen-dat-ik-zwanger-word-wat-kan-ik-kiezen
https://www.thuisarts.nl/minder-zin-in-seks/ik-heb-minder-zin-in-seks
https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpen/anticonceptiemiddelen/https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpen/menstruatie-ongesteld-

Steun ons. Wij kunnen niet zonder jouw donatie.

Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over keuzevrijheid en meer begrip voor vrouwen die een zwangerschap afbreken.

Ava informeert
Ava luistert
Ava spreekt

Doe een donatie

Nog geen opmerkingen

Wil jij ook reageren? Lees hier onze gedragscode

Wil je meepraten? Word dan Gratis lid

ben je al lid? log dan in om te reageren

Steun ons. Wij kunnen niet zonder jouw donatie.

Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over keuzevrijheid en meer begrip voor vrouwen die een zwangerschap afbreken.

Ava informeert
Ava luistert
Ava spreekt

Doe een donatie
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen over Ava, abortus en anticonceptie. Al meer dan 900 anderen gingen je voor!

Ava is een initiatief van het Humanistisch Verbond

Ava is een initiatief van