Terug naar persoonlijke verhalen

“Was ik wel goed geïnformeerd toen ik mijn keuze maakte?”

Merel deelt haar verhaal over anticonceptie

“Ik was een jaar of zestien toen ik aan de pil ging, simpelweg omdat mijn vriendinnen dat ook deden. Ik had weinig geleerd over anticonceptie en wist al helemaal niets over bijwerkingen. Toch voelde het als een logische keuze. Dat vond de huisarts blijkbaar ook, want hij heeft verder niets gevraagd of verteld over andere opties of verschillende soorten pillen. 

“Ik was benieuwd naar ervaringen van vriendinnen”

Ik voelde dat mijn emoties stabieler werden door de pil, dat vond ik toen heel prettig. Maar later merkte ik dat ik er juist vlak van werd. Ik ben toen gaan rondvragen bij vriendinnen. Waren er nog andere opties? Sommigen hebben veel feitenkennis, viel me op, maar ik was eigenlijk vooral benieuwd naar hun ervaringen. De meeste vrouwen die ik sprak waren wel tevreden over de Mirena, dus daar heb ik toen voor gekozen. Hierdoor voelde ik me niet meer vlak, maar qua emoties wel in balans. Daarnaast werd ik ook gewoon nog ongesteld, dat vind ik belangrijk. Hierdoor weet ik dat alles goed werkt en voel ik me vrouwelijk. 

“Deze spiraal geeft mij controle over wel of niet zwanger worden en die controle zou ik echt niet zo snel uit handen geven”

Na een paar jaar kreeg ik last van stemmingswisselingen. Ik had het idee dat dit kwam door de afname van hormonen in mijn spiraal. Ik besloot hem dus iets eerder dan normaal te laten vervangen en dit was een hele vervelende ervaring. De vrouwelijke arts, waar ik om had gevraagd, moest het keer op keer proberen en het deed ontzettend pijn, zoveel pijn dat ik ervan in paniek raakte. Toen het eenmaal gelukt was, wilde ik daarom ook zo snel mogelijk weg. Maar dat was te snel merkte ik, moest alleen naar huis en kon nauwelijks lopen van de pijn. Achteraf vind ik het raar dat ze mij na zo’n problematische plaatsing zo snel naar huis hebben laten gaan. Bij de controle heb ik dat ook besproken met de arts, die erkende dat ze dat anders hadden moeten aanpakken, dus dat was fijn. En ondanks de pijn en die paniek toen, ben ik tevreden met mijn keuze. Deze spiraal geeft mij controle over wel of niet zwanger worden en die controle zou ik echt niet zo snel uit handen geven. En nu hoef ik er weer een paar jaar niet over na te denken.

Maar was ik wel goed geïnformeerd? Daar twijfel ik nog wel eens aan. Ik weet eigenlijk niet hoeveel van welk hormoon er nou in mijn spiraal zit en hoe dat zit ten opzichte van andere middelen. Ik heb het wel eens geprobeerd op te zoeken op internet, maar ik mis eigenlijk een overzicht van alle anticonceptie met daarbij informatie over de (hoeveelheid) hormonen. Ik moet ook zeggen dat ik dit verder ook niet bij de huisarts heb nagevraagd. Ik zie mijn huisarts toch meer als iemand die handelingen uitvoert dan als iemand die hier informatie over geeft. Daarnaast hebben ze het al zo druk.”

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen over Ava, abortus en anticonceptie. Al meer dan 900 anderen gingen je voor!

Ava is een initiatief van het Humanistisch Verbond

Ava is een initiatief van