Naar alle artikelen
Anticonceptie

Hoe verdeel je de verantwoordelijkheid voor anticonceptie met je (bed)partner?

Door: Masha Zee & Lauren Bouma

28 okt 2022 | 3 minuut leestijd

“Waar blijft de mannenpil eigenlijk?’’ Dat vroeg de redactie van het BNN VARA programma Pak De Macht zich af tijdens de uitzending van 25 september. Tim Hofman benadrukte hier dat vrouwen vaak degene zijn die de keuze maken om anticonceptiemiddelen te gebruiken, en moeten de personen zijn die eraan moeten denken om deze te nemen. Dit komt onder andere doordat de meeste anticonceptiemiddelen gemaakt zijn voor vrouwen. Mannen kunnen maar uit twee manieren van anticonceptie kiezen (namelijk het gebruik van condooms en sterilisatie), terwijl vrouwen kunnen kiezen uit meer dan tien anticonceptiemiddelen.

Jaren geleden werd er gewerkt aan de mannenpil om de keuze voor mannen uit te breiden. Tot nu toe is het nog niet gelukt om deze mannenpil in de praktijk te gebruiken. Hierdoor blijven vooral de vrouwen verantwoordelijk voor anticonceptie, terwijl anticonceptie een zaak is voor allebei: je hebt samen seks en gebruikt anticonceptie samen om niet zwanger te worden. Kortom, we zullen nog een flink aantal jaren moeten wachten op meer anticonceptiemiddelen voor mannen. Maar wat zou je nú al kunnen doen om samen de verantwoordelijkheid te delen?

In gesprek gaan
Allereerst kan je in gesprek gaat met je (vaste) bedpartner. Je kan met hem bespreken wat je ervaringen zijn met anticonceptie en waarom je welke keuze zou willen maken. Dit biedt je partner de kans om hierover met je mee te denken. Ook kan je je partner vragen om informatie op te zoeken over anticonceptie zodat jullie elkaars informatie kunnen aanvullen. Verwijs hem bijvoorbeeld naar de website van Sense of seksualiteit.nl.

Kosten verdelen
Als jullie anticonceptie gebruiken omdat jullie beiden veilige seks en geen kinderen willen, is het wel zo eerlijk om de kosten te verdelen toch? Stuur eens een tikkie na het betalen van de pil of het kopen van die spiraal.

Praktische tips
Als jullie condooms gebruiken kan je afspraken maken over wie deze koopt en wie deze altijd in huis heeft of meeneemt.
Als je de pil gebruikt, moet je er elke dag aan denken om deze te slikken. Dit kan vervelend zijn. Je kan met je bedpartner afspraken maken dat hij je helpt herinneren om de pil te nemen. Hij kan je bijvoorbeeld elke ochtend of avond een appje sturen, zodat je niet in je eentje over na hoeft te denken. Dit kan je ook doen met het wekelijks wisselen van je pleister of het drie-wekelijks wisselen van je vaginale ring.

  • De pil, anticonceptiering en anticonceptiepleister moeten regelmatig worden opgehaald bij de apotheek. Je bedpartner zou je kunnen helpen door dit te doen.
  • Heb je een spiraaltje en gebruik je een menstruatiecup? Dan kan je partner checken of je je spiraaltje niet per ongeluk hebt verloren bij het verwijderen van je menstruatiecup.
  • Als je het prettig vindt, kan je partner ook mee naar de afspraken met zorgverleners als het gaat over anticonceptie. Samen met de huisarts kunnen jullie bespreken wat goed voor jullie beiden werkt, of hij kan je steunen tijdens het plaatsen van een spiraaltje of anticonceptiestaafje.

Ondanks dat mannen weinig anticonceptie opties hebben, zijn er dus wel degelijk manieren om de verantwoordelijkheid niet alleen bij de vrouw te laten.

Hoe hebben jij en je bedpartner de verantwoordelijkheid verdeeld? En welke tip ga jij eens proberen? Wij zijn benieuwd over jouw verhaal, praat mee en deel jouw reactie hieronder!

Steun ons. Wij kunnen niet zonder jouw donatie.

Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over keuzevrijheid en meer begrip voor vrouwen die een zwangerschap afbreken.

Ava informeert
Ava luistert
Ava spreekt

Doe een donatie

Nog geen opmerkingen

Wil jij ook reageren? Lees hier onze gedragscode

Wil je meepraten? Word dan Gratis lid

ben je al lid? log dan in om te reageren

Steun ons. Wij kunnen niet zonder jouw donatie.

Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over keuzevrijheid en meer begrip voor vrouwen die een zwangerschap afbreken.

Ava informeert
Ava luistert
Ava spreekt

Doe een donatie
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen over Ava, abortus en anticonceptie. Al meer dan 900 anderen gingen je voor!

Ava is een initiatief van het Humanistisch Verbond

Ava is een initiatief van