Door: Fabienne Ophelia in samenwerking met Gunilla Kleiverda, gynaecoloog
11 nov 2022 | 5 minuut leestijd
Deze week is de ‘Week van het Leven’, waarin de anti-abortus lobby zich hard maakt tégen de vrije keuze van de vrouw*. Hun manipulerende en soms regelrecht onware ‘informatie’ wordt verspreid via digitale billboards langs de weg en via internet. Ava zet een aantal mythes van de anti-abortus lobby voor je op een rijtje:
‘Mensen die onbedoeld zwanger raken, kiezen te gemakkelijk voor een abortus’
Vrouwen* die zwanger raken zijn soms blij met hun zwangerschap en soms ook niet. Als ze niet blij zijn, komt dat bijvoorbeeld doordat ze op dit moment niet zwanger willen zijn, of sowieso niet zwanger willen worden. Daar hebben ze goede redenen voor en die zijn heel persoonlijk. Het is helemaal aan de vrouw zelf om te beslissen wat ze daarmee doet. Als mens heb je namelijk het mensenrecht om te mogen bepalen wat er met en in jouw lichaam gebeurt. Daar hoort deze beslissing natuurlijk bij. Of die keuze makkelijk of moeilijk is, maakt daarbij niet uit: zolang het jóuw keuze is, is dat automatisch de juiste keuze. Iedereen die voor zichzelf kiest wat ze doen met een zwangerschap verdient daarom respect en mag vertrouwen hebben in die keuze.
‘Al met acht weken zwangerschap klopt het hartje en is abortus ‘kindermoord’
Dat is helemaal onjuist en zulke woorden gebruiken is pas echt wreed. Want een embryo is geen mens, na de bevruchting groeit het celweefsel en ontwikkelen zich de organen zoals hart en longen. Met acht weken kun je wel hartkloppingen horen maar het hart is als orgaan nog niet volgroeid. Tot 24 weken is de embryo niet levensvatbaar, vanaf 25 weken stijgt dit naar 65%. Dan is het buiten de baarmoeder levensvatbaar en kan het – met behulp van goede klinische zorg – verder groeien. De suggestie van kindermoord kan zorgen voor onterechte schuldgevoelens over abortus.
‘Veel vrouwen krijgen na een abortus spijt of psychische problemen’
Dit is absoluut niet waar. Er is geen verhoogd risico op psychische aandoeningen na een abortus (Van Ditzhuijzen, 2017). Deze leugen wordt vaak verteld door anti-abortusgroepen, waarmee ze proberen vrouwen angst en onzekerheid aan te praten over hun keuze een abortus te nemen. Dit betekent dat deze beweging geen oog heeft voor het feit dat zeer veel vrouwen kampen met een depressie na een bevalling, oftewel last hebben van een postpartum depressie. Het aantal vrouwen dat last krijgt van deze depressie zit tussen de 10% tot 20%. Deze beweging heeft daarbij ook geen oog voor de vele vrouwen die getraumatiseerd raken door een bevalling.
‘De meeste abortussen vinden plaats bij tieners’
De meeste abortussen in Nederland komen voor in de leeftijdscategorie van 20 tot en met 40 jaar. Dat ze vooral onder tieners voorkomen is nepnieuws dat bewust wordt verspreid door de anti-abortusbeweging. De laatste jaren zien we een kleine stijging bij vrouwen tussen de 30 en 35 jaar. De helft van de abortuscliënten heeft al kinderen (IGJ, 2021).
‘Als mensen niet gewenst zwanger raken, is dat hun eigen schuld’
Het praten over schuld bij niet gewenst zwanger worden is niet gepast. Mensen kunnen ongepland zwanger raken om allerlei verschillende redenen en dat kan iedereen met een baarmoeder overkomen. Bijvoorbeeld omdat anticonceptie mislukt, omdat zij kiezen voor een minder veilige vorm van anticonceptie of geen anticonceptie gebruiken. Dat is ieders goed recht, want ook hier geldt weer dat jij altijd de vrijheid moet hebben om keuzes te maken over je eigen lichaam.
‘Het aantal abortussen in Nederland is veel te hoog’
Het aantal abortussen in Nederland behoort tot de laagste van de wereld. Jaarlijks beëindigen 30.000 mensen hun zwangerschap. Waarvan 90,5% onder vrouwen die in Nederland wonen (Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd, 2021). De andere 10% betreft vrouwen die vanuit het buitenland komen, omdat abortuszorg in hun eigen land niet goed geregeld is of zelfs is verboden, zoals Polen en Malta.
‘Voor ongewenst zwangere vrouwen zijn er altijd andere oplossingen dan abortus’
Uiteraard zijn er andere oplossingen, maar het is aan de zwangere vrouw te beslissen welke oplossing voor haar het beste is. In sommige gevallen is dat abortus en dat is helemaal oké.
Help Ava haar positieve tegengeluid te versterken
De campagne van de Week van het Leven streeft volgens hun website naar het ophalen van minimaal €90.000 euro aan crowdfunding. Met deze opbrengst willen ze reclamespots op tv brengen met hun anti-abortus boodschap. Om een sterk tegengeluid te laten horen willen wij hun bedrag matchen en inzetten om juiste en eerlijke informatie over abortus te geven. Help je mee? Klik hier om een donatie te doen aan Ava.
*Spreken we over ‘vrouwen’?
Dan bedoelen we: Ava is er voor alle vrouwen, trans en non-binaire mensen die zwanger kunnen worden en/of menstrueren
Bronnen:
https://www.igj.nl/over-ons/igj-in-cijfers/cijfers-zwangerschapsafbreking
https://www.igj.nl/publicaties/rapporten/2021/03/29/jaarrapportage-wafz-2019
https://www.evajinek.nl/onderwerpen/artikel/5291122/abortus-taboe-bedenktijd-schaamte
Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over het belang van keuzevrijheid en ontwikkelingen in de anticonceptiezorg.
Doe een donatieBij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over het belang van keuzevrijheid en ontwikkelingen in de anticonceptiezorg.
Doe een donatie
Nog geen opmerkingen
Wil jij ook reageren? Lees hier onze gedragscode
Wil je meepraten? Word dan Gratis lid
ben je al lid? log dan in om te reageren