Naar alle artikelen
Abortus
Zwanger

Hoe steun je iemand die een abortus overweegt?

Door: Estelle Roijmans

18 jan 2023 | minuut leestijd

Als iemand in je omgeving te maken krijgt met een ongewenste zwangerschap, kan het zoeken zijn hoe je er het beste voor diegene kan zijn. Het is afhankelijk van de situatie hoe iemand zich voelt bij een ongewenste zwangerschap. Soms is het daardoor moeilijk om te weten wat je moet zeggen. Toch zijn het vaak al kleine dingen waarmee je iemand kan ondersteunen.

Liana (26) heeft twee keer een abortus gehad, op haar negentiende en vijfentwintigste. Op basis van Liana haar ervaringen delen we tips over kleine dingen die je kan doen om iemand te helpen.

Geef de persoon het gevoel dat de keuze die ze maakt oké is
Op het moment dat je ongewenst zwanger wordt kom je voor verschillende keuzes te staan, en krijg je ook te maken met  maatschappelijke opinies. Eigenlijk heeft niemand anders iets te maken met een keuze voor abortus. Oordeel daarom niet en wees voorzichtig met adviezen. “Je hebt altijd het idee dat het je eigen schuld is, of dat je onvoorzichtig bent geweest. Terwijl het voor iedereen zo verschillend is”, zegt Liana. Het is daarom extra belangrijk om op zo’n moment goed naar iemand te luisteren. Liana vervolgt: “Alles wat je doet is oké, als je maar doet wat goed voelt. Een vrouw* weet op dat moment zelf het beste wat goed voor haar is. Doe van tevoren niet teveel aannames over wat ze wil.” De een weet al meteen of ze een abortus wil, voor de ander is het een zwaardere keuze. Er is niet één juiste reactie op een ongewenste zwangerschap, maar luisteren zonder te oordelen is altijd goed. Belangstellende vragen kunnen ook helpen. Je kunt bijvoorbeeld vragen of iemand het er moeilijk mee heeft en waarmee. Ook kun je vragen of er steun is van anderen of juist het tegenovergestelde.

Bied aan om mee te gaan naar een afspraak
Liana: “Als je voor een eerste keer naar de kliniek gaat vergeet je veel vragen te stellen. Het kan daarom helpen om iemand mee te nemen. De eerste keer vond ik het ook fijn dat er iemand met me meeging omdat de kliniek ver weg was. Bovendien werd het ook aangeraden om iemand mee te nemen met een curettage”, vertelt Liana.

Bereid van te voren samen vragen voor, zoals de keuze tussen een curettage of abortuspil.
Degene die meegaat kan behulpzaam zijn om na te gaan of op alle vragen antwoord is gegeven in de kliniek of bij de huisarts. Liana vervolgt: “De tweede keer had ik geen behoefte om iemand mee te nemen. Maar ondanks mijn eerdere ervaring had ik toch het gevoel dat er weer heel veel tegelijk gebeurde. Op het moment dat ik zwanger werd zat ik in een stressvolle periode. Ik dacht dat het fijner was om te kiezen voor een abortuspil, omdat ik lang zou moeten wachten op een curettage. Maar achteraf vond ik het toch een heftige ervaring, omdat ik niet goed voorbereid was op de pijn en het bloedverlies. Iemand die mij ondersteund had, had me kunnen helpen om deze keuze beter te maken.”

Geef de persoon ruimte om erover te praten (of niet)
In veel omgevingen is het onderwerp ongewenste zwangerschap en abortus een taboe. Vaak hangt dat samen met opvattingen over seks. Soms speelt religie een rol. Ook kan er invloed zijn van anti-abortusorganisaties.

Daarom kun je informeren of iemand steun uit haar omgeving heeft of juist niet, en laten weten dat jij er altijd bent om steun te verlenen. Dat kan niet alleen voor of tijdens de abortus zijn, maar ook daarna. Bespreek ook wat degene fijn vindt. Wil ze dat jij af en toe informeert hoe het met haar gaat? Of wil ze zelf het initiatief nemen? Is het een idee om op een bepaald tijdstip samen terug te blikken op wat er gebeurd is of niet? Liana: “Het hoefde voor mij geen geheim te zijn, maar ik had ook niet altijd zin in een emotioneel gesprek”.

Dit laat duidelijk zien dat het belangrijkste is dat de persoon die een abortus heeft ondergaan weet dat jij er voor haar bent, maar dat dat zij ook degene is die bepaalt wat goed aanvoelt in gesprekken met anderen.

Steun ons. Wij kunnen niet zonder jouw donatie.

Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over keuzevrijheid en meer begrip voor vrouwen die een zwangerschap afbreken.

Ava informeert
Ava luistert
Ava spreekt

Doe een donatie

Nog geen opmerkingen

Wil jij ook reageren? Lees hier onze gedragscode

Wil je meepraten? Word dan Gratis lid

ben je al lid? log dan in om te reageren

Steun ons. Wij kunnen niet zonder jouw donatie.

Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over keuzevrijheid en meer begrip voor vrouwen die een zwangerschap afbreken.

Ava informeert
Ava luistert
Ava spreekt

Doe een donatie
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen over Ava, abortus en anticonceptie. Al meer dan 900 anderen gingen je voor!

Ava is een initiatief van het Humanistisch Verbond

Ava is een initiatief van