Naar alle artikelen
Abortus
Zwanger

Abortus en gevoelens na afloop

Als je een abortus ondergaat kun je op verschillende momenten met verschillende gevoelens en emoties te maken krijgen. Terwijl voor de één de keuze voor het afbreken direct en zonder twijfel duidelijk is, kan de keuze voor een ander (heel) moeilijk zijn en met veel emoties gepaard gaan. Het is heel normaal dat positieve en negatieve emoties elkaar afwisselen. In dit artikel beschrijft Ava deze gevoelens en geven tips hoe je ermee om kunt gaan.

Welke gevoelens kunnen er zijn?
Een abortus is voor veel vrouwen* een ingrijpende ervaring.  Na een abortus in verband met een ongewenste zwangerschap, zal vaak een gevoel van opluchting overheersen. Na een afbreking in verband met een gewenste zwangerschap, kan verdriet sterker op de voorgrond staan. Hoe je een abortus ervaart, is onder andere afhankelijk van je omstandigheden.

In een situatie van een onbedoelde zwangerschap, was er toen sprake van vrijwillige en gewenste seks, of werd je gedwongen tot seks? Voelde je partner zich ook verantwoordelijk om een zwangerschap te voorkomen, of was dat alleen jouw zaak? Toen je merkte dat je zwanger was, kreeg je steun van je partner of juist niet? En van andere belangrijke mensen om je heen? Stond je alleen in je beslissing of werd je voor je gevoel door anderen tot een beslissing gedwongen?

In een situatie bij het afbreken van een gewenste zwangerschap, was er onzekerheid over de ernst van de situatie? Hadden je partner en/of andere belangrijke mensen in je omgeving dezelfde mening? En hoe reageerden zorgverleners?

Het kan van je situatie afhangen welke keuze je maakt, en hoe je je daarbij voelt. Negatieve en positieve gevoelens kunnen elkaar afwisselen. Hieronder bespreken we mogelijke negatieve en positieve gevoelens die kunnen opspelen.

Negatieve gevoelens
Negatieve gevoelens na een abortus zijn niet ongebruikelijk. We beschrijven een aantal voorbeelden.

Schaamte
Bij sommige mensen kan schaamte een grote rol spelen bij een onbedoelde zwangerschap. Vrouwen* voelen zich soms schuldig of beschaamd over hun situatie, omdat ze misschien niet voorbereid waren of zich afvragen of ze wel de juiste beslissing hebben genomen. Ook kan schaamte worden opgeroepen door opmerkingen vanuit de buitenwereld. Mensen hebben vaak snel hun mening klaar. Ze realiseren zich soms niet dat sommige factoren een rol kunnen spelen, bijvoorbeeld dat niet alle anticonceptie voor iedereen geschikt is of dat een vorm van anticonceptie ook kan mislukken. Het is belangrijk om te realiseren dat een onbedoelde zwangerschap niets is om je voor te schamen en dat er veel hulp en ondersteuning beschikbaar is.

Schuldgevoel
Waarom zou je je schuldig voelen over een abortus? Het is immers jouw beslissing over iets wat jij niet wilde. Jij wilde immers in je huidige omstandigheden niet de zwangerschap uitdragen, een kind baren en er levenslang voor zorgen. De redenen die je daarvoor had, wogen voor jou zwaar. Helaas wordt abortus in onze maatschappij nog steeds als problematisch en als egoïstisch beoordeeld. Dit terwijl een abortus juist gezien kan worden als een moedige beslissing om niet ongewenst een kind op de wereld te zetten. Of bij het afbreken van een gewenste zwangerschap: om geen kind met een ernstige handicap geboren te laten worden.

Verdriet
Verdriet staat vaak op de voorgrond bij het afscheid nemen van een gewenste zwangerschap, bijvoorbeeld in verband met een ernstige aangeboren of chromosomale afwijking van de foetus.

Maar verdriet is ook normaal bij het afscheid nemen van een ongewenste zwangerschap. Sommigen mensen ervaren het als iets moois dat ze zwanger kunnen zijn, maar ze zijn tegelijkertijd verdrietig dat ze de zwangerschap niet kunnen doorzetten vanwege de voor hen duidelijke redenen.

Onzekerheid
Bij een abortus heb je niet de tijd om eindeloos na te denken over je beslissing. Daarom neem je soms voor je gevoel een beslissing onder tijdsdruk. En dan kan de vraag opkomen: heb ik wel de goede beslissing genomen? Zorg ervoor dat je gevoelens geen zelfverwijten worden. Je hebt een keuze voor een abortus gemaakt, omdat je jezelf en/of een toekomstig kind wilde behoeden voor een toekomst die jij niet wenselijk vond. Dat is een heel terechte en veel voorkomende reden voor een abortus en daar mag je met een goed gevoel op terug kijken. Het is een moedige beslissing van jou geweest. Voor sommigen een moeilijke beslissing, maar lang niet voor iedereen.

Je kan ook onzekerheid ervaren over andere dingen, bijvoorbeeld een toekomstige zwangerschap, over spanningen in je relatie of over steun van familie en vrienden.

Spijt
Spijt van een abortus, of angst voor spijt is iets wat je vaak hoort. Ook lees je er veel over op sites van organisaties die tegen abortus zijn. Voorbeelden van dergelijke websites zijn abortus-info.nl, stirezo.nl en schreeuwomleven.nl. Deze sites proberen zo mensen angst voor spijt aan te praten en hen van een abortus af te houden.

Natuurlijk zijn er enkele mensen die spijt hebben van een abortus. Het is dan ook verstandig om een zorgvuldige, en geen overhaaste beslissing te maken. Luister hierbij naar je gevoel Als je twijfels hebt, neem dan de tijd om deze met je partner, naasten of zorgverlener(s) te bespreken. Ook in een abortuskliniek mag je je twijfels uiten.

Eenzaamheid
Uiteindelijk ben jíj degene die moet beslissen of je al dan niet een abortus ondergaat. Dat kan best eenzaam voelen, zeker als je weinig steun uit je omgeving krijgt. Ook over deze gevoelens kan je praten met je partner, naasten of een professional (bij de abortuskliniek). Weet dat je nooit alleen hoeft te zijn in deze lastige beslissing.

Boosheid
Boosheid is een veel voorkomende emotie. Boosheid omdat je onbedoeld zwanger bent geworden, of boosheid omdat je partner of naasten je niet begrijpen of ondersteunen. Ook kun je boos zijn op wachttijden of zorgverleners die weinig begrip voor jou tonen.

Positieve gevoelens
Het lijstje met positieve gevoelens is korter dan het lijstje met negatieve gevoelens. Maar dat betekent niet dat positieve gevoelens niet op de voorgrond kunnen staan.

Opluchting
Opluchting dat de behandeling voorbij is en dat je niet meer ongewenst zwanger bent is een veel voorkomend gevoel. Veel mensen voelen dat ze een zware last van hun schouders hebben afgeworpen en dat ze weer controle hebben over hun leven. Je kunt een vervelende periode afsluiten. Daar mag je je best blij over voelen.

Trots
Je kan je trots voelen dat je zwanger bent geworden. Of dat je misschien hebt durven kiezen voor een minder veilige methode van anticonceptie en de kans op een ongewenste zwangerschap hebt geaccepteerd.

Bij een abortus in verband met aangeboren of erfelijke afwijkingen of aandoeningen mag je je ook trots voelen dat je zwanger bent geworden en de afbreking goed hebt doorstaan, hoe moeilijk de beslissing misschien ook was. Je kan je ook trots voelen over jezelf dat je een zorgvuldig afgewogen beslissing hebt genomen, al was dat misschien helemaal niet makkelijk.

Je bent opgekomen voor jezelf
Je mag trots zijn dat je bent opgekomen voor jouw belangen, én voor de belangen van een niet geboren toekomstig kind. Want de ervaring leert dat mensen besluiten een abortus te nemen omdat zij een toekomstig kind niet kunnen of willen geven wat ze zouden willen. Verschillende redenen kunnen een rol spelen: huisvesting, financiën, relatieproblemen, etc. Of misschien heb je wel helemaal geen kinderwens. Dat is geen egoïstische keuze, maar een keuze uit liefde voor een niet geboren toekomstig kind. Dit is regie nemen over je eigen leven, en daar is niets mis mee.

Normale veranderingen van je gevoelens
Een abortus kan dus een complexe en emotioneel uitdagende ervaring zijn. Het is normaal om een afwisseling van positieve en negatieve gevoelens te ervaren, zoals opluchting, schuldgevoel, verdriet, spijt en zelfs dankbaarheid. Deze gevoelens kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen zich in verschillende momenten voordoen.

Negatieve gevoelens verdwijnen over het algemeen langzamerhand. Emoties als verdriet kunnen lange tijd aanwezig blijven, maar geleidelijk minder overweldigend voelen. In enige gevallen kan het gebeuren dat je achterblijft met een negatief gevoel. In het volgende artikel bespreken we wat je kan doen als negatieve gevoelens na een abortus op de voorgrond blijven staan.  

Sta jij ook achter onze missie? Steun ons dan met een donatie!

Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over het belang van keuzevrijheid en ontwikkelingen in de anticonceptiezorg.

Doe een donatie

Nog geen opmerkingen

Wil jij ook reageren? Lees hier onze gedragscode

Wil je meepraten? Word dan Gratis lid

ben je al lid? log dan in om te reageren

Sta jij ook achter onze missie? Steun ons dan met een donatie!

Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over het belang van keuzevrijheid en ontwikkelingen in de anticonceptiezorg.

Doe een donatie
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen over Ava, abortus en anticonceptie en sluit je aan bij onze community!

Ava is een initiatief van het Humanistisch Verbond

Ava is een initiatief van