Naar alle artikelen
Abortus

Misverstanden over abortus

Door: Dr. Jenneke van Ditzhuijzen

17 jun 2022 | 5 minuut leestijd

# 1 Het is wel heel dom als je het zover laat komen

Het is helemaal niet zo simpel om ongewenste zwangerschap te voorkomen. Een groot deel van de vrouwen die een abortus meemaakt, gebruikte wél anticonceptie, er ging alleen iets mis. Ook seks zonder anticonceptie komt best veel voor, simpelweg omdat mensen nog geen fijne anticonceptiemethode hebben gevonden, of omdat ze in the heat of the moment hun eigen vruchtbaarheid onderschatten. En vergeet niet: penis-in-vagina seks heb je met zijn tweeën. De man draagt dus net zo goed de verantwoordelijkheid voor het ontstaan van de zwangerschap. Er is geen enkele reden om je dom of schuldig te voelen. Het kan echt iedereen overkomen.

# 2 Vooral jonge meiden die nog niet toe zijn aan kinderen ondergaan een abortus

Even wat cijfers om deze mythe keihard te ontkrachten. Nog geen acht procent van de vrouwen in de abortuskliniek is onder de 20 jaar, zo blijkt uit cijfers van 2020 van IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd). De meerderheid (72 procent) is boven de 25 en zelfs 48 procent is boven de 30 jaar oud. Meer dan de helft de vrouwen in de abortuskliniek is al moeder. Natuurlijk kunnen ook jonge meiden ongepland zwanger raken, maar juist deze groep gebruikt in Nederland vaker anticonceptie. Als er eenmaal kinderen zijn, wordt er vaker gestopt of gewisseld met anticonceptie, waardoor de kans op zwangerschap weer wat groter is.

# 3 Voor abortus kiezen is altijd verschrikkelijk moeilijk

Niemand vindt het leuk om te beslissen over een onbedoelde zwangerschap, het liefste was je niet in de situatie beland. Maar niet iedereen vindt het lastig om te kiezen. Sommige vrouwen twijfelen heel erg, maar voor veel anderen staat als een paal boven water dat die abortus er absoluut moet komen. Ze zijn zeker van hun zaak. Voor hen is de besluitvorming niet ‘verschrikkelijk moeilijk’. Dat betekent niet dat ze niet verdrietig kunnen zijn. Ook kan het besluiten voor een abortus soms een heel emanciperend besluit zijn voor vrouwen die juist moeite hebben met voor zichzelf kiezen. Regie nemen over je leven kan je kracht geven, zelfs als het over abortus gaat.

# 5 Na een abortus krijg je zware psychische problemen

Sommige vrouwen zijn heel erg ontdaan of verdrietig, en voelen zich verscheurd tussen verschillende emoties op dat moment. Vooral de periode vóór de abortus kan heftig zijn. Na een abortus voelen vrouwen vaak opluchting, maar hebben soms ook nog verdriet of verlies te verwerken. Dat kan bij een gezond verwerkingsproces horen, je hebt tenslotte wel wat meegemaakt. Maar dit betekent niet dat een abortus je kans op psychische aandoeningen vergroot. Uit verschillend onderzoek blijkt dat vrouwen die een abortus meemaken net zoveel risico hebben op depressie en andere veelvoorkomende psychische aandoeningen als vrouwen die geen abortus meemaken. Er is dus geen enkele reden om vrouwen te waarschuwen voor blijvende psychische schade.

# 6 Als je de regels versoepelt, kiezen meer vrouwen in een opwelling voor abortus

Soms hoor je mensen zeggen dat de weg naar abortus niet te makkelijk moet zijn, want dan zullen mensen impulsief overgaan tot abortus. Of ze zullen het niet meer zo nauw nemen met anticonceptie. Uit vergelijkende cijfers blijkt juist dat landen met een liberaal en vrij abortusbeleid juist een lager abortuscijfer hebben. Nederland behoort tot de landen met het laagste abortuscijfer van de wereld. Wanneer abortus niet toegestaan is, worden er meer ongewenste kinderen geboren, maar ook meer onveilige abortussen door vrouwen zelf uitgevoerd. En dat kan gevaarlijk zijn, levensgevaarlijk zelfs. Een lot dat helaas veel vrouwen treft wereldwijd.

Meer weten over misverstanden rond abortus?

10 mythes over abortus

Feiten over abortus door kenniscentrum Rutgers

Abortus, een taboe?

Baas in eigen verhaal 

Lindsey Lamont

Steun ons. Wij kunnen niet zonder jouw donatie.

Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over keuzevrijheid en meer begrip voor vrouwen die een zwangerschap afbreken.

Ava informeert
Ava luistert
Ava spreekt

Doe een donatie

Nog geen opmerkingen

Wil jij ook reageren? Lees hier onze gedragscode

Wil je meepraten? Word dan Gratis lid

ben je al lid? log dan in om te reageren

Steun ons. Wij kunnen niet zonder jouw donatie.

Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over keuzevrijheid en meer begrip voor vrouwen die een zwangerschap afbreken.

Ava informeert
Ava luistert
Ava spreekt

Doe een donatie
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen over Ava, abortus en anticonceptie. Al meer dan 900 anderen gingen je voor!

Ava is een initiatief van het Humanistisch Verbond

Ava is een initiatief van