Naar alle artikelen
Ava in de media

Meeste Nederlanders vóór recht op abortus, Ava lanceert ikwileenabortus.nl

Door: Laura Iqbal, manager Ava

10 nov 2023 | minuut leestijd

PERSBERICHT AVA

Cliëntenorganisatie lanceert website die ongewenst zwangeren de weg wijst

Uit onderzoek van Ava, de cliëntenorganisatie voor abortus en anticonceptie, blijkt dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking positief staat tegenover het recht op abortus (87%)*. Bovendien vindt 81% dat goede abortuszorg ook de komende jaren in Nederland beschikbaar moet blijven. Slechts 5% is hierop tegen. Onder de achterban van de politieke partijen die aan kop staan in de peilingen voor de landelijke verkiezingen op woensdag 22 november is de steun ook groot. Gelet op recente cijfers waaruit een toename van zwangerschapsafbrekingen blijkt, is het noodzaak dat deze steun wordt omgezet naar eenvoudige en snelle toegang tot informatie en zorg. Om die reden kondigt Ava vandaag een nieuwe website aan: ikwileenabortus.nl.


Betere informatie over hulp in abortuskliniek
Om de weg naar een abortuskliniek te vergemakkelijken, lanceert Ava vandaag een nieuwe website: ikwileenabortus.nl. In één oogopslag is te zien waar een abortuskliniek in de buurt zit, en welke stappen moeten worden doorlopen voor een behandeling.  De website is hard nodig volgens Ava aangezien informatie van de Rijksoverheid en bestaande websites als onbedoeldzwanger.info ontoereikend zijn en vooral gericht zijn op wat te doen bij een onbedoelde zwangerschap. 

Uit onderzoek en uit de praktijk blijkt dat een grote meerderheid van de ongewenst zwangeren al zeker is over haar besluit. Zij hebben dan vooral behoefte aan informatie over waar zij terecht kunnen en hoe de hulpverlening werkt. De nieuwe website van Ava voorziet in die behoefte. 

Alina Chakh van Ava: ‘Als cliëntenorganisatie vinden wij het belangrijk dat mensen adequate hulp krijgen als ze de keuze maken voor een abortus. Ongewenst zwangeren die op het internet zoeken naar informatie worden nu telkens geconfronteerd met ‘keuzehulp’. Terwijl zij hun besluit al hebben gemaakt. In 2022 heeft minder dan 1% van de vrouwen gebruikgemaakt van een gespecialiseerd, extern keuzehulpgesprek voorafgaand aan hun abortus. Abortusklinieken hebben ook al die keuzehulp-expertise in huis. Vrouwen willen vooral weten waar ze aan toe zijn bij een abortus, en verlangen naar simpele en praktische informatie over hoe de zorg te krijgen die bij hen past. Vandaar de website ikwileenabortus.nl, waarop voor het eerst een inventarisatie is gemaakt van de diensten die klinieken aanbieden. Per 2024 morgen huisartsen ook abortuszorg bieden na de wetswijziging. Op onze website komt dan een overzicht van huisartsen die deze zorg gaan aanbieden.’’

 

SGP- en CU-aanhangers stemmen tegen abortus
Ava heeft in hetzelfde onderzoek ook gekeken naar de politieke voorkeur van de ondervraagden. 87% van de achterban van GroenLinks-PvdA vindt abortus gerechtvaardigd, deze groep wordt op de voet gevolgd door VVD-stemmers met 84%, NSC-stemmers met 79%, PVV-stemmers met 75%, BBB-stemmers met 70% en FvD-stemmers met 65%. De kleine groep Nederlanders die tegen het recht op abortus is, bestaat overwegend uit SGP- en CU-stemmers. Dit plaatst de aankomende anti-abortusdemonstratie op 11 november, waar 10.000 mensen worden verwacht en die veel aandacht krijgt, in een nieuw daglicht.

Chakh: “De stem van anti-abortusactivisten en -demonstranten is luid en klinkt door in de politiek, maar uit dit onderzoek van Ava blijkt dat deze stem niet weerspiegelt hoe de overgrote meerderheid van de Nederlanders erover denkt. Zo is de FvD is van mening dat iedere abortus een tragedie is, maar denkt de achterban hier anders over. Wat verder opvalt is dat BBB-, NSC-, en VVD-stemmers, het recht op abortus belangrijk vinden, net zoals progressievere stemmers, en willen dat goede abortuszorg beschikbaar blijft. Feit is dat het grootste deel van Nederland ongewenst zwangeren steunt in hun keuzes en we dus in actie moeten komen zodat deze groep zo goed mogelijk wordt geholpen aan de juiste informatie en zorg. Daar draagt deze website aan bij.’’

*Onderzoek uitgevoerd door Ipsos in oktober 2023 onder N=1.924 Nederlanders.

De belangrijkste onderzoekscijfers op een rij:

  • Een ruime meerderheid van de Nederlanders (87%) vindt dat abortus gerechtvaardigd is.
  • Driekwart van de Nederlanders (74%) zou steun bieden aan een vriend of familielid die de keuze maakt om een abortus te doen.
  • Een vergelijkbaar aandeel (75%) vindt dat iemand de mogelijkheid moet hebben tot het laten doen van een abortus wanneer zij ongewenst zwanger is. 8% is het hiermee oneens. Eens met de stelling is: 84% van de VVD-stemmers, 87% PvdA/GL, 75% PVV, 66% FvD, 70% BBB, 79% NSC, 89% D66, 88% PvdD.
  • Acht op de tien Nederlanders (81%) vindt dat goede abortuszorg ook de komende jaren in Nederland beschikbaar moet blijven. Slechts 5% is tegen. Eens met de stelling is: 89% van de VVD-stemmers, 90% PvdA/GL, 79% PVV, 71% FvD, 80% BBB, 88% NSC, 92% D66, 90% PvdD.
  • Een ruime meerderheid van de Nederlanders (87%) vindt dat abortus gerechtvaardigd is, maar de mate waarin zij het gerechtvaardigd vinden varieert.  Naarmate Nederlanders jonger zijn, vinden zij abortus vaker altijd gerechtvaardigd (26%). Opvallend is dat jongeren ook het vaakst van alle leeftijdsgroepen aangeven dat abortus nooit gerechtvaardigd is (9%).  Jongeren lijken dus het meest uitgesproken over deze kwestie.

______________________________

Onderzoeksverantwoording Ipsos:

Deze resultaten zijn gebaseerd op online onderzoek van Ipsos. Het onderzoeksbureau hield een representatieve steekproef onder 1.924 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Afwijkingen tussen de samenstelling van de steekproef en de samenstelling van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding en regio zijn door middel van een weging gecorrigeerd. De onnauwkeurigheidsmarges bij dit onderzoek (uitgaande van een betrouwbaarheidsinterval van 95%) lopen uiteen van ongeveer 1% tot 3%. De gegevens zijn verzameld van 27 oktober tot en met 30 oktober 2023.

Steun ons. Wij kunnen niet zonder jouw donatie.

Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over keuzevrijheid en meer begrip voor vrouwen die een zwangerschap afbreken.

Ava informeert
Ava luistert
Ava spreekt

Doe een donatie

Steun ons. Wij kunnen niet zonder jouw donatie.

Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over keuzevrijheid en meer begrip voor vrouwen die een zwangerschap afbreken.

Ava informeert
Ava luistert
Ava spreekt

Doe een donatie
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen over Ava, abortus en anticonceptie. Al meer dan 900 anderen gingen je voor!

Ava is een initiatief van het Humanistisch Verbond

Ava is een initiatief van