Terug naar nieuws

Ava met opinie in de Volkskrant: Neem vrouwen serieus. Verbeter de pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal

Door: Anoniem

17 apr 2024

Ava staat vandaag in de krant met een opiniestuk over pijnbestrijding bij de spiraal. Lees de opinie hier.

Hoewel de spiraal voor velen een fijn, langdurig anticonceptiemiddel is, kan het plaatsen ervan gepaard gaan met intense pijn. Wij deden een rondvraag en kregen massaal reacties binnen. Het blijft niet bij deze ervaringen: wereldwijd zijn deze gevallen van pijn bekend en er zijn ook diverse studies naar gedaan.

De medische richtlijnen lopen achter op het gebied van pijnbestrijding bij spiraalplaatsing. De Anticonceptie Richtlijn voor huisartsen van het NHG beveelt naproxen of paracetamol aan als pijnstilling voorafgaand aan de procedure. Recente studies tonen aan dat deze medicijnen slechts beperkt effectief zijn. Zelfs het Nederlands Genootschap voor Huisartsen geeft op zijn website aan dat ‘het bewijs voor de effectiviteit van naproxen van lage kwaliteit en inconsistent is, en dat paracetamol helemaal niet is onderzocht voor deze indicatie’.

Ons stuk maakt veel los, zoals bijvoorbeeld te lezen is onder de Instagram post van de Volkskrant over dit artikel. Vrouwen vinden herkenning in elkaars verhalen. Sommigen voelen zich voor het eerst gehoord, omdat ze dachten dat dit ‘erbij hoorde’

Deze reacties onderstrepen de noodzaak van een belangenorganisatie rondom abortus en anticonceptie. Te vaak worden vrouwen niet gehoord en wordt niet met vrouwen zelf gepraat. Wij hebben ervaringen van vrouwen verzameld, én hebben data van >2300 respondenten, een representatieve dataset wat betreft demographics, over anticonceptie-ervaringen. Er zijn >450 respondenten die hun ervaringen met pijn bij (het plaatsen van) de koper en/of Mirena spiraal hebben aangegeven. Naast positieve ervaringen, hebben we ook de pijn op een schaal van 1-10 uitgevraagd bij het plaatsen en na het plaatsen van de spiraal. Die cijfers liegen er niet om.

Wij slaan graag de handen ineen met artsen, maar ook politici om werk te maken van een effectief pijnprotocol. Opties zoals sedatie zijn gezien de kosten die voor eigen rekening komen, niet voor iedereen haalbaar. Laten we samen ervoor zorgen dat vrouwen optimale toegang hebben tot passende anticonceptie!

*daarmee bedoelen wij ook trans- en non-binaire personen

Ava is een initiatief van het Humanistisch Verbond

Ava is een initiatief van