Naar alle artikelen
Anticonceptie

Je eigen hormonen

Hormonen: ze gieren door je lichaam, je hoort er van alles over – al vanaf het begin van je puberteit – én iedereen heeft er een oordeel over. Termen als oestrogeen en progesteron vliegen je om de oren en de ene term begrijp je beter dan de ander. In deze hormonen-reeks vertelt Ava jou alles over hormonen! In dit artikel introduceren we je met de verschillende hormonen en jouw menstruatiecyclus.

Jouw hormonen
Je menstruatiecyclus bestaat uit twee fases. In de eerste fase maakt je lichaam de hormonen FSH en oestrogeen aan. FSH is de afkorting van Follikel Stimulerend Hormoon. FSH zorgt ervoor dat je follikels (eiblaasjes) gaan groeien in de eierstokken. De eierstokken maken dan ook oestrogeen aan. Dit hormoon bereidt de baarmoeder voor op een eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies dikker. Dat gebeurt allemaal in de eerste fase tussen je menstruatie en de eisprong. De tweede fase begint met de aanmaak van het hormoon LH. Dit is de afkorting van Luteïniserend Hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat een eierstok een eicel vrijgeeft. De eierstokken maken progesteron aan als de eicel is vrijgekomen. In deze tweede fase heeft dit hormoon progesteron de bovenhand. Het maakt je baarmoeder verder klaar om een bevruchte eicel te laten innestelen. Zo kan eventueel een bevruchte en ingenestelde eicel uitgroeien tot een zwangerschap.

Je menstruatiecyclus
Als de eicel niet bevrucht wordt en zich niet innestelt, laat het baarmoederslijmvlies twee weken na de eisprong los. Dan menstrueer je. En daarna begin je weer van voren af aan met het laten groeien van eiblaasjes en een eisprong. Dit hele riedeltje duurt ongeveer 28 dagen en wordt de menstruatiecyclus genoemd! De tijd tussen de eisprong en de menstruatie duurt altijd twee weken. De tijd tussen de menstruatie en de eisprong is meestal twee weken, maar kan ook korter of langer zijn. Dit verschilt per persoon en per cyclus. Zo kan je soms om de drie weken, en soms om de vijf weken ongesteld zijn, terwijl iemand anders bijvoorbeeld elke keer om de 27 of 30 dagen ongesteld is.

Waarom worden mensen met een baarmoeder ongesteld?
Je menstruatie komt op gang doordat je eierstokken hormonen aanmaken. Na de overgang maken ze nauwelijks meer hormonen aan en houden je menstruaties op. De hormonen oestrogeen en progesteron die je lichaam aanmaakt zijn dus natuurlijke hormonen. De meeste mensen met een baarmoeder en eierstokken zijn elke maand ongesteld. Dat gebeurt voor de eerste keer meestal wanneer je tussen de 10 en 15 jaar oud bent. De menstruaties zijn in het begin vaak onregelmatig. Na een paar jaar worden ze meestal regelmatig. In de overgang kunnen ze weer onregelmatig worden, om gemiddeld rond je 51e jaar op te houden. Maar er zijn ook mensen die vroeger stoppen of juist langer doorgaan met menstrueren.

Beleving van je eigen cyclus
Of je klachten ervaart tijdens je cyclus, of positieve of negatieve gevoelens, verschilt van persoon tot persoon. Terwijl de één geen of nauwelijks verschil voelt tussen de eerste en tweede helft van de cyclus, ervaren anderen duidelijke verschillen. In de eerste helft van je cyclus heeft het hormoon oestrogeen de overhand. Dit hormoon zorg over het algemeen voor een positieve stemming. Ook zorgt het hormoon oestrogeen ervoor dat het slijmvlies van je baarmoedermond mooi helder slijm maakt ten tijde van de eisprong. Zaadcellen kunnen dan via dit heldere slijm hun weg naar de binnenkant van de baarmoeder en de eicel vinden. Rond de eisprong wordt ook het hormoon testosteron aangemaakt, wat je zin in seks in deze periode kan versterken. In de tweede helft van de cyclus heeft het hormoon progesteron de overhand. Sommige mensen voelen zich dan minder goed of somber of ervaren klachten als een opgezet gevoel, opgezette borsten of eetbuien. Ze worden ook wel premenstruele klachten genoemd: klachten die ontstaan in de periode voor de menstruatie, en die weer verdwijnen nadat je ongesteld bent geworden.

Hormonen in anticonceptie en je eigen cyclus
Als je anticonceptie met hormonen gebruikt heb je geen eigen cyclus meer. De enige uitzondering is het hormoonspiraaltje, waarbij je eisprong aanwezig kan blijven. Geen eigen cyclus hebben heeft voor- en nadelen. Sommigen vinden het een nadeel dat ze het verschil tussen de eerste en tweede fase van de cyclus niet meer voelen. Anderen vinden het een voordeel dat ze minder menstruatiepijn, minder bloedverlies en minder premenstruele klachten meer hebben. Natuurlijk is er ook het voordeel van niet zwanger kunnen worden.

De hormonen die in anticonceptie zitten zijn zeker niet per se slecht voor je en soms misschien juist goed.

Toch verschilt de juiste anticonceptie per persoon en wat die persoon wenst. In het volgende artikel van onze hormonen-reeks lees je meer over de verschillende soorten hormonale anticonceptie.

 

 

Bronnen en meer informatie:

Steun ons. Wij kunnen niet zonder jouw donatie.

Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over keuzevrijheid en meer begrip voor vrouwen die een zwangerschap afbreken.

Ava informeert
Ava luistert
Ava spreekt

Doe een donatie

Nog geen opmerkingen

Wil jij ook reageren? Lees hier onze gedragscode

Wil je meepraten? Word dan Gratis lid

ben je al lid? log dan in om te reageren

Steun ons. Wij kunnen niet zonder jouw donatie.

Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over keuzevrijheid en meer begrip voor vrouwen die een zwangerschap afbreken.

Ava informeert
Ava luistert
Ava spreekt

Doe een donatie
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen over Ava, abortus en anticonceptie. Al meer dan 900 anderen gingen je voor!

Ava is een initiatief van het Humanistisch Verbond

Ava is een initiatief van