Word GRATIS lid en krijg toegang tot deze en alle artikelen.

Ben je al lid? login in om dit te lezen.

Naar alle artikelen
Abortus
Hey, het is oké!

Schuldig

Er zijn verschillende redenen om je schuldig te voelen. Veel redenen zijn een gevolg van het stigma rond abortus en het feit dat abortus in veel landen nog steeds illegaal is. Daarom kan het helpen om te herkennen of schuldgevoel een emotie is die ‘echt van jou’ is of die je wordt opgelegd door verwachtingen van je omgeving.

Wat de reden ook is om je schuldig te voelen, het is oké. Elke emotie die je voelt is oké. Weet gewoon dat zwanger worden iedereen kan overkomen en dat het niet slecht is. Net als kiezen voor abortus niet slecht is.

“Ik heb me heel lang geschaamd voor mijn abortus, helemaal toen ik klaar was voor een kindje. Het lukte niet direct. Karma, dacht ik.”

Talin

“Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, voelde het ook heel erg als mijn eigen schuld. Ik had dit moeten voorkomen. Maar zo simpel is het niet, helaas. Een pilletje kan je zo vergeten en zelfs als je alles goed doet is er nog de kleine een procent kans op falen. Ik denk dat het goed is als we met z’n allen beseffen dat anticonceptie niet zo makkelijk is als het lijkt. Per ongeluk zwanger zijn, zou niet raar moeten zijn. Het kan je gewoon overkomen, en het is fijn als je het er dan over kan hebben en de goede beslissing kan maken.” – Michelle

Podcast (Nederlands) – Gerja vertelt hoe ze opgroeide in een streng christelijk gezin en hoe dit haar beslissing tot abortus heeft beïnvloed. Ze was bang dat God haar zou straffen voor het ondergaan van een abortus.

Deze podcast wordt uitgegeven door de EO en NPO-radio 5. TW: abortus, religie, emotionele pijn en schaamte.

Steun ons. Wij kunnen niet zonder jouw donatie.

Dan leggen we je eindelijk eens goed uit hoe het zit. En luisteren naar hoe jij je voelt over anticonceptie en een abortus. Zodat de beslissers het beter moeten doen en jij meer keuze hebt.

Doe een donatie

Nog geen opmerkingen

Wil jij ook reageren? Lees hier onze gedragscode

Wil je meepraten? Word dan Gratis lid

ben je al lid? log dan in om te reageren

Steun ons. Wij kunnen niet zonder jouw donatie.

Dan leggen we je eindelijk eens goed uit hoe het zit. En luisteren naar hoe jij je voelt over anticonceptie en een abortus. Zodat de beslissers het beter moeten doen en jij meer keuze hebt.

Doe een donatie
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen over Ava, abortus en anticonceptie.

Ava is een initiatief van het Humanistisch Verbond

Ava is een initiatief van