Door: Simona Nikolaeva, Esmee Rosielle, Picabo Rimac & Lucca-Sophia Kraus NL
22 jun 2022 | 2 minuut leestijd
Misschien had je niet verwacht dat dit jou zou overkomen en kan je niet geloven dat het is gebeurd. Het kan even duren voordat je dit verwerkt. Maar onthoud gewoon dat het oké is en dat het iedereen kan overkomen. Je kan je tegelijkertijd blij en schuldig voelen, of verdrietig en sterk, opgelucht, beschaamd, en nog veel meer emoties. Het kan ook eng zijn om dat allemaal te ervaren, vooral allemaal in één keer. Vertrouw gewoon op jezelf en onthoud dat het oké is om allerlei soorten emoties te voelen, ook als ze tegenstrijdig zijn. Het komt goed!
Nora
Ariele Bonte
Tips
● Praat met de mensen die je kan vertrouwen en luisteren zonder oordeel: vrienden, familie, je partner.
● Praat met professionals, zoals zorgverleners, mensen van Fiom, therapeuten.
● Schrijf je gedachten en gevoelens op in een dagboek.
● Laat je ene emotie even bezinken en ga dan na wat je nog meer voelt. Neem er de tijd voor.
● Zoek en maak contact met andere mensen. Je bent nooit alleen, ook al lijkt het soms wel zo.
“Ik heb de hele dag zitten huilen op de bank bij mijn ouders thuis en ook de dagen daarna was ik een emotioneel wrak.” – Madelief
“Duizenden gevoelens waren aanwezig, toch kon ik nergens bij.” – Shaine
Bekijk deze korte BBC-video eens. Een 28-jarige vrouw vertelt over haar ervaring met abortus, de fysieke, mentale en emotionele reis: "Waarom zouden we ons moeten schamen?". TW: Abortus, schaamte, emotionele pijn, depressie
Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over het belang van keuzevrijheid en ontwikkelingen in de anticonceptiezorg.
Doe een donatieBij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over het belang van keuzevrijheid en ontwikkelingen in de anticonceptiezorg.
Doe een donatie
Nog geen opmerkingen
Wil jij ook reageren? Lees hier onze gedragscode
Wil je meepraten? Word dan Gratis lid
ben je al lid? log dan in om te reageren