Door: Fabienne Ophelia in samenwerking met Gunilla Kleiverda, gynaecoloog
01 feb 2023 | 5 minuut leestijd
Als je een abortus ondergaat kun je op verschillende momenten met verschillende gevoelens en emoties te maken krijgen. Terwijl voor de één de keuze voor het afbreken direct en zonder twijfel duidelijk is, kan de keuze voor een ander (heel) moeilijk zijn en met veel emoties gepaard gaan. Het is heel normaal dat positieve en negatieve emoties elkaar afwisselen. In het vorige artikel over abortus bespraken we deze gevoelens. Maar wat doe je als negatieve gevoelens na een abortus op de voorgrond blijven staan? Daarover vertelt Ava je in dit artikel meer.
Merk je dat je na je abortus veel last hebt van negatieve gevoelens of dat deze niet minder worden? We geven hier een aantal punten op wat je zou kunnen doen om hiermee om te gaan.
Je gevoelens delen
Het uiten van je gevoelens en gedachten kan je helpen om je verdriet of andere negatieve gevoelens te verwerken. Het taboe dat rust op abortus maakt dat soms lastig. Probeer iemand te vinden die je in vertrouwen kunt nemen. Misschien ken je iemand die ook ervaring heeft met abortus, en kan deze persoon je een luisterend oor bieden. Geef aan dat je niet zit te wachten op tips of adviezen, maar dat je gewoon je verhaal kwijt wilt. Denk na of je open staat voor geïnteresseerde vragen. Het belangrijkste is dat het gesprek met iemand aangaan voor jou goed voelt zodat je verder kunt.
Ken je niemand bij wie je je verhaal kwijt kan? Dan kan het helpen om je gevoelens en/of gedachten op te schrijven. Dit kan zowel als een soort dagboek of in briefvorm, op papier of digitaal.
Je kunt ook dagelijks kort en bondig op schrijven hoe het met je emoties gaat. Vraag jezelf hierbij af wat je als positief of negatief ervaart, en wanneer die gevoelens of gedachten plaatsvinden. Zijn er triggers die ervoor zorgen dat bepaalde emoties naar boven komen? Constateer je misschien een patroon? Geef daarbij een score op een schaal van 0-10, waarbij 0 ‘geen last’ betekent en 10 ‘veel last. (Voorbeeld: emotie: verdriet, cijfer: 8, wanneer: maandag 24 oktober, waar: in de supermarkt, bij het zien van een zwangere vrouw. Of: emotie: opluchting, wanneer: dinsdag 25 oktober, waar: na gesprek met vriendin die uit ervaring alleenstaand moederschap echt afraadde). Zo kan je jezelf en je emoties misschien beter begrijpen.
Ervaringsgroepen
Ook zijn er verschillende (gesloten) abortus ervaringsgroepen op Facebook, zoals de Abortus Community groep. In deze groep delen mensen die voor een abortus kozen, of op het punt staan om hiervoor te kiezen, hun verhaal en bieden zij elkaar steun. Het Fiom heeft ook een geheime Facebookgroep voor abortusverwerking https://fiom.nl/ongewenst-zwanger/abortusverwerking/hulp-verwerking/geheime-facebookgroep-abortusverwerking-0 De Belgische website fara.be geeft ook veel informatie en heeft ook een besloten faceboekgroep. Bedenk wel dat mensen die een abortus als problematisch hebben ervaren, vaker hun verhaal online plaatsen dan degenen die er weinig problemen mee hebben gehad. Natuurlijk kun je ook op de website van Ava je ervaringen en vragen kwijt.
Humanistisch Verbond heeft ook een gespreksgroep opgericht voor mensen die willen praten over hun ervaring na een abortus. Op de website van Humanistisch Verbond vind je meer informatie.
Het verhaal van anderen
Een andere manier om je gevoelens een plekje te geven, is door te kijken naar en/of te lezen over de ervaringen van anderen. In de korte 2Doc documentaire ‘Overtijd’ vertellen drie vrouwen over het complexe besluit om hun zwangerschap te beëindigen. De website van het FIOM geeft ook veel ervaringsverhalen (https://fiom.nl/ongewenst-zwanger/abortusverwerking/jouw-verhaal).
Het boek ‘Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus’ van Miriam van Kreij kan je helpen bij het beter begrijpen van jezelf in deze situatie. Miriam deelt in dit boek onder meer ervaringsverhalen en tips en tricks bij rouw ook na het afbreken van een gewenste zwangerschap. Zij heeft veel ervaring bij de begeleiding van miskramen.
Tot slot kun je de online verwerkingsmodule van FIOM gebruiken. Het FIOM is een Nederlandse stichting die gespecialiseerd is in ongewenste zwangerschap- en afstammingsvragen. Deze online verwerkingsmodule is er voor vrouwen die emotionele klachten ervaren na hun keuze voor abortus. Je doorloopt de module aan de hand van thema’s die je zelf kiest, zodat de formule aansluit op wat je nodig hebt. De module bestaat uit oefeningen, quizzen en kijk- of leesopdrachten. Ook word je gekoppeld aan een gespecialiseerde hulpverlener. Deze beantwoordt de vragen waar je tegenaan loopt op het gebied van je verwerkingstraject.
Professionele hulp
Als je merkt dat gebruik van bovenstaande tips je onvoldoende helpt, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen.
Nazorg door je huisarts
Je kunt altijd terecht bij je huisarts. Waarschijnlijk kent de huisarts je voorgeschiedenis. Samen met de huisarts kun je nadenken over welke zorg voor jou het beste past. Misschien de POH-GGZ, de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg of een maatschappelijk werker. Zij kunnen je ondersteunen in hoe je met je ervaring en gevoelens om kunt gaan. Maar een andere optie is een aanvullend gesprek in de abortuskliniek, verdere begeleiding door het FIOM, of gespecialiseerde nazorg.
Nazorg vanuit de abortuskliniek
De meeste, maar niet alle, abortusklinieken verlenen ook psychologische nazorg in de vorm van een of meerdere gesprekken. Je hebt de mogelijkheid het hele proces nog eens samen met een van de hulpverleners te doorlopen, vragen te stellen en aanvullende informatie te krijgen. Dit met als doel dat je een meer ‘afgerond’ gevoel over de abortus krijgt, uiteraard in de mate waarin dat voor jou mogelijk is.
Nazorg bij FIOM
Wil je wel hulp van FIOM, maar liever niet online, zoals hierboven omschreven? Dat kan ook. Neem in dat geval contact op met FIOM. Zij verwijzen je dan door naar een gespecialiseerde hulpverlener bij jou in de buurt, zodat je (afhankelijk van de beschikbaarheid van de hulpverlener in kwestie) snel en in de buurt terecht kunt. Er zijn ook FIOM afdelingen in Amsterdam, Utrecht en Den Haag waar je voor een persoonlijk gesprek terecht kunt.
Gespecialiseerde individuele nazorg
Wanneer je voorkeur uitgaat naar individuele, meer intensieve nazorg, dan kun je je verdiepen in particuliere nazorg. Particuliere nazorg vind je door middel van contact met een psycholoog of een gespecialiseerde coach. Samen maak je een behandelplan dat aansluit op je persoonlijke pijnpunten. Let op: particuliere nazorg wordt niet altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Ga dit dus van tevoren na bij je zorgverzekeraar.
Het zoeken van een gesprekspartner of professionele hulp kan voor sommigen moeilijk zijn. Maar weet dat je er nooit alleen voor hoeft te staan.
*Spreken we over ‘vrouwen’? Dan bedoelen we: Ava is er voor alle vrouwen, trans en non-binaire mensen die zwanger kunnen worden en/of menstrueren
Bij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over het belang van keuzevrijheid en ontwikkelingen in de anticonceptiezorg.
Doe een donatieBij Ava vind je betrouwbare informatie over abortus en anticonceptie. We luisteren naar hoe jij je voelt over een abortus. We zorgen dat beleidsmakers ook luisteren naar jouw wensen. En we spreken ons uit. Over het belang van keuzevrijheid en ontwikkelingen in de anticonceptiezorg.
Doe een donatie
Nog geen opmerkingen
Wil jij ook reageren? Lees hier onze gedragscode
Wil je meepraten? Word dan Gratis lid
ben je al lid? log dan in om te reageren